18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Líčka na žampiónech

Název Množství a jednotka
líčka (vepřová, hovězí nebo telecí) 1 kg
čerstvé žampiony 250 g
velká cibule 1 ks
bílé víno 100 ml
masový vývar 500-750 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 02 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Líčka - mohou být vepřová, hovězí i telecí - očistíme, osušíme papírovou utěrkou a překrájíme na porce. Lehce zaprášíme moukou a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji ve velkém kastrolu (vhodném do trouby) nebo pekáči tak, aby byla ze všech stran zatáhnutá. Všechno maso se musí dotýkat dna hrnce nebo pekáče, aby nepustilo šťávu, proto zvolíme větší kastrol nebo opékáme na vícekrát. Opečená líčka vyjmeme a odložíme stranou. Do výpeku nasypeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané žampióny nakrájené na plátky a podusíme, až pustí šťávu. Zasypeme lžící sladké papriky, přidáme vrchovatou lžičku drceného kmínu, vložíme zpět opečené maso a podlijeme vínem a vývarem tak, aby líčka byla potopené ze tří čtvrtin. Osolíme, zakryjeme poklicí a dáme do trouby na 150°. Pečeme doměkka asi 2,5 až 3,5 hod (vepřová líčka kratší dobu, hovězí se pečou déle). Jakmile jsou líčka měkká, přidáme smetanu, promícháme a necháme už jen prohřát. K líčkům můžeme podávat knedlík, bramborovou kaši, rýži nebo těstoviny.


 


RECEPTY

Indická cizrnová polévka

Postup: V hrnci na olivovém oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme utřený... zobrazit recept

RECEPTY

Pesto z medvědího česneku

Postup: Nejprve v malém mixéru rozmixujeme piniové oříšky, přidáme dvě plné hrsti... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubnové zelí

Postup: Větší kedlubny oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Gulášová polévka z mletého masa

Postup: Cibuli a špek nakrájíme nadrobno, na 1 lžíci sádla osmahneme a zasypeme sladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová frittata

Postup: Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme salát kunovjanku bez... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

KORAS

Příjemná restaurace v centru Ostravy s výtečnou kuchyní a nabídkou čerstvých...